Dokumentation og rapporter i boligsalget

Hvis du begiver dig ud i selvsalg, er der mange penge at spare, men er du opmærksom på de opgaver, som mægleren normalvis tager sig af? Det er vigtigt, at du har styr på reglerne vedrørende boligsalg, og derfor har vi i dette indlæg overskueliggjort dokumentation og rapportering, så det er nemmere for dig at finde hoved og hale i.

boligadvokater
Find en Boligadvokat.

Boligsalg - hvilke dokumenter skal bruges?

Hvis du sælger din bolig gennem en ejendomsmægler, påtager vedkommende sig al nødvendig dokumentation og rapportering af salget. Hvis du agerer BoligEkstra i salget af din ejendom, står du nu selv med ansvaret for at alt kører efter bogen. I den forbindelse er det vigtigt at have styr på hvilke dokumenter, der skal bruges, for at boligsalget er legitimt. I forbindelse med en bolighandel skal der bruges dokumenter som:

  • BBR-ejermeddelelse Hent din BBR meddelelse her
  • Offentlig ejendomsvurdering
  • Energimærke
  • Tilstandsrapport (herunder også isoleringsattester og dokumentation på udførte forbedringer, samt bygge- og brugstilladelser)
  • El-rapport
  • Indhentning af tilbud på ejerskifteforsikring
  • Tingbogsattest
  • Kommuneoplysninger
  • Økonomiske dokumenter (skattebillet, pantebreve, årsopgørelse(r), låneoplysninger og seneste terminsopkrævning og opgørelse over forbrugsudgifter)
  • Restgældsoplysninger
  • Jordforureningsattest
  • Matrikelkort

Selvom det kan virke som en længere liste med dokumenter, er det vigtigt, at du får dem alle med, for at dit hussalg bliver retsgyldigt. Hvis du i forbindelse med dit boligsalg leder efter en ny ejendom, er der stor chance for at du har behov for at optage et lån. Du kan læse om hvilke dokumenter, du skal have styr på i forhold til boliglån lige her. Det er langt fra alle dokumenterne, som er hverken svære eller dyre at anskaffe, hvilket du kan læse mere om herunder.

Hvordan og hvor meget?

Som sælger kan du selv indhente BBR-ejermeddelelsen, den offentlige ejendomsvurdering og energimærket forholdsvist billigt via www.boligejer.dk. Her er de tilgængelige via login med NemID. Nogle af de dokumenter som er påkrævet af dig, kan du indhente til en overkommelig pris, som for eksempel tingbogsattesten, hvortil du kan få fingrene i kommuneoplysningerne, skattebilletten og restgældsoplysningerne helt gratis. Man ser ofte, at de resterende dokumenter, energimærket, tilstandsrapporten, el-rapporten og ejerskifteforsikringen kan koste omkring 12.000 kr. Til tider vil der være nogle dyre tilfælde, hvor disse udgifter kan komme til at koste et sted mellem 20 til 30 tusinde kr. El-rapporten har en begrænset levetid på 12 måneder. Derfor skal du medregne, at du vil være nødsaget til at skaffe denne rapport igen, hvis ikke din bolig er blevet solgt inden for perioden. Som sælger har du et ansvar for skjulte fejl og mangler i op til 10 år efter, at din bolig er blevet solgt. Selvom det selvsagt er en retfærdig foranstaltning, kan du slippe uden om dette ansvar, hvis du lever op til kravene i forhold til huseftersynsordningen.

skødekonto
Find en competent Bank.

Skødekonto

Når købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger, og købers rådgiver har godkendt handlen, oprettes der en skødekonto i sælgers bank. Samtidig skal købers bank stille en uigenkaldelig bankgaranti til sælger og sælgers pengeinstitut. Denne bankgaranti erstattes til kontakter på overtagelsesdagen, hvor pengene indsættes på skødekontoen i sælgers pengeinstitut. Som sælger kan du ikke råde over pengene på skødekontoen før den der berigtiger handlen har frigivet købesummen. (tiddligst på overtagelsesdagen)

Skal du vælge ny bank til oprettelse af en skødekonto, skal du være opmærksom på at Bankerne også tjener penge på din bolighandel og det er absolut ikke ligegyldigt hvilken bank der hjælper dig med at "refinanciere" og rense din bolig til tinglysning uden anmærkninger. Nogle banker har bla. en alt for lang ekspeditionstid der kan betyde store forsinkelser inden banken frigiver den deponerede købesum, typisk betales også -renter af friværdien og derfor frigives beløbet ofte op til søn og helligdage således du ikke kan nå ar refinanciere beløbet, men må betale -rente af det fulde beløb.

Huseftersynsordningen

Denne ordning dækker over udarbejdelsen af en tilstandsrapport, el-rapport samt indhentning af en ejerskifteforsikring og her tilbud til køberen på en deling af forsikringspræmien. Har du indhentet disse dokumenter og er de stadig gyldige ved hussalgets afslutning, lever du op til kravene for at overholde ordningen, og dermed kan du ikke holdes til ansvar for eventuelle fejl og mangler efter afsluttet handel.

Ønsker du at indgå i huseftersynsordningen, skal du være opmærksom på at tilstandsrapporten ikke må være ældre end 6 måneder. Af denne årsag kan det være en fordel at afvente med udarbejdelsen af en tilstandsrapport, indtil potentielle købere viser sig interesserede. På denne måde undgår du så vidt muligt at betale for rapporten flere gange.
skødekonto
Find en competent byggesagkyndig.

Benyt en bygningssagkyndig

Selvom du kan klare at indhente langt de fleste dokumenter selv, er der dog 3 tilfælde, hvor vi anbefaler, at du benytter dig af en bygningssagkyndig. Det drejer sig om dokumenterne energimærke, tilstandsrapporten og eleftersynet. Energimærket er lovpligtigt at have på plads, inden du sætter din bolig til salg. Tilstandsrapporten indgår som tidligere nævnt i huseftersynsordningen samt er en af de mest alment kendte dokumenter, hvilket også betyder, at de færreste købere vil være interesserede i din bolig, hvis du undlader at skaffe denne rapport. Eleftersynet er ligeledes lovpligtigt samt giver køberen en tryghedsfornemmelse.

Dine smart-links

Vi ønsker at gøre det så nemt for dig som muligt at indhente dokumenter og rapporter til dit boligsalg. Herunder vil du finde links til at indhente andre nyttige dokumenter:

Sørg altid for at de informationer, du indhenter, er korrekte, hvis du skal bruge dem i et officielt henseende. Du skal være velkommen til at kontakte os vedrørende nærmere information omkring indhentelse af dokumenter som sælger hos BoligEkstra. Følger du ovenstående retningslinjer, er du nu klar til at håndtere dokumentationen og rapporteringen ved dit boligsalg!